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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, E. de F.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D.; CORBELLINI, L. G. Application of qualitative risk assessment to prioritize hazards in pork products in Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON THE EPIDEMIOLOGY AND CONTROL OF BIOLOGICAL, CHEMICAL AND PHYSICAL HAZARDS IN PIG AND PORK, 12., 2017, Foz do Iguaçu. Proceedings Book. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2017. p. 202-205. SafePork 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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2.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, E. de F.; CORBELLINI, L. G.; TORRES, M.; CASTRO, S.; KICH, J. D. Avaliação qualitativa de riscos para priorização de perigos biológicos à saúde pública na cadeia de produção de suínos industriais. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2017. 90 p. (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 186).

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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3.Imagem marcado/desmarcadoPESCADOR, C. A.; CORBELLINI, L. G.; DRIEMEIER, D.; GONÇALVES, R. K.; CRUZ, C. E. F. Neurological disorder associated with pestivirus infection in sheep in Rio Grande do Sul, Brazil. Ciência Rural, Santa Maria, v. 34, n. 3, p. 935-938, mai./jun. 2004.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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4.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; SCHWARZ, P.; COLDEBELLA, A.; CORBELLINI, L. G.; CARDOSO, M. Evaluation of risk factors and proposals for control of infection of salmonella sp. in different production systems of brazilian swine. In: INTERNATIONAL PIG VETERINARY SOCIETY(IPVS) CONGRESS, 21., 2010, Vancouver. Proceedings... Vancouver: IPVS, 2010. p. 967. 1 CD-Rom. Projeto/Plano de Ação: 02.06.06.004.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSCHWARZ, P.; KICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; SEYBOTH, L.; ROMEIRO, C.; CORBELLINI, L. G.; CARDOSO, M. Freqüência de suínos soropositivos para Salmonella sp. em granjas afetadas em diferentes níveis de severidade pela síndrome multissistêmica de definhamento do leitão desmamado. Acta Scientiae Veterinariae, v. 38, n. 2, p. 27-132, 2010. Disponível em: . Acesso em: 18 fev. 2011. Projeto/Plano de Ação: 02.06.60.400-02.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSCHAWARZ, P.; KICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; CORBELLINI, L. G.; CARDOSO, M. Frequency of salmonella seropositive pigs in farms affected by different severity levels of the post-weaning multisystemic wasting syndrome. In: INTERNATIONAL PIG VETERINARY SOCIETY(IPVS) CONGRESS, 21., 2010, Vancouver. Proceedings... Vancouver: IPVS, 2010. p. 968. 1 CD-Rom. Projeto/Plano de Ação: 02.06.06.004.

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7.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, E. de F.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D.; CORBELLINI, L. G. A qualitative risk assessment approach to microbial foodborne hazards in Brazilian intensive pork production: a step towards risk prioritization. Microbial Risk Analysis, v.15, 2020.

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8.Imagem marcado/desmarcadoSCHWARZ, P.; SEYBOTH, L.; ROMEIRO, C.; CORBELLINI, L. G.; CALVEYRA, J.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. Risk factors for the herd-level seroprevalence of Salmonella in swine production system in Southern Brazil: preliminary data. In: INTERNATIONAL PIG VETERINARY SOCIETY, 20., 2008, Durban, South Africa. Proceedings. Durban: IPVS, 2008. p. 324 Projeto/Plano de Ação: 02.06.60400-04.

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9.Imagem marcado/desmarcadoGAVA, D.; SOUZA, C. K. de; CANAL, C. W.; ZIMMERMAN, J.; CORBELLINI, L. G.; BORTOLOZZO, F. P.; WENZ, I. Comparison of Hemagglutination inhibition test and Elisa to detect porcine parvovirus antibodies. In: NATIONAL MEETING OF VIROLOGY, 22.; MERCOSUR MEETING OF VIROLOGY, 6., 2011, Itibaia. Anais... Itibaia: SBV, 2011. Vírus Reviews and Research, n. 16, supl. 1, oct. 2011. p. 269. Projeto/Plano de Ação: 11.11.11.111.

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10.Imagem marcado/desmarcadoCARON, L.; COLDEBELLA, A.; CORBELLINI, L. G.; SANTOS FILHO, J. I. dos; MORES, N.; PELLEGRINI, D. da C. P. Avaliação qualitativa de risco da disseminação de doenças pelo transporte de suínos mortos. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2018. 103 p. (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 194)

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11.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G.; COSTA, E. de F. Modernização da inspeção sanitária em abatedouros suínos: inspeção baseada em risco. In: CONGRESSO NACIONAL, 19.; CONGRESSO INTERNACIONAL, 1., 2019, Toledo. O futuro mercado de suínos, fundamentado pela ciência e pelo conhecimento: anais. Toledo: ABRAVES, 2019. Revista Acadêmica de Ciência Animal, v. 17, supl. 1, p. 63-65, 2019.

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12.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G.; COSTA, E. de F. Modernização da inspeção sanitária em abatedouros de suínos: inspeção baseada em risco: opinião científica. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2019. 178 p. (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 204).

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13.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G.; COSTA, E. de F. Modernization of swine slaughter inspection in swine slaughter establishments: risk-based inspection: scientific opinion. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2021. 184 p. (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 219).

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14.Imagem marcado/desmarcadoPESCADOR, C. A.; CORBELLINI, L. G.; OLIVEIRA, E. D. de; BANDARRA, P. M.; LEAL, J. S.; PEDROSO, P. M. O.; DRIEMEIER, D. Aborto ovino associado com infecção por Sarcocystis sp. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 27, n. 10, p. 393-397, out., 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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15.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. P. S. P.; COSTA, E. de F.; SILVA G. S.; SOUZA, C. K.; SCHAEFER, R.; VAZ JÚNIOR, I. da S.; CORBELLINI, L. G. Biosecurity practices associated with influenza A virus seroprevalence in sows from southern Brazilian breeding herds. Preventive Veterinary Medicine, v. 166, p. 1-7, 2019.

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16.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, C. K.; OLDIGES, D. P.; VAZ JUNIOR, I. da; CORBELLINI, L. G.; SCHAEFER, R.; GAVA, D.; ZANELLA, J. R. C.; CANAL, C. W. Indirect Elisa using a recombinant nucleoprotein for Influenza a vírus antibody detection in swine. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VIROLOGIA, 28.; ENCONTRO DE VIROLOGIA DO MERCOSUL, 12., 2017, Belo Horizonte. Trabalho pôsteres... Brasília: SBV, 2017.

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17.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; SOUZA, A. I. A.; MONTES, J.; MENEGUZZI, M.; COSTA, E. de F.; COLDEBELLA, A.; CORBELLINI, L. G.; CARDOSO, M. R. de I. Investigation of Listeria monocytogenes, Salmonella enterica and Yersinia enterocolitica in pig carcasses in southern Brazil. Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 40, n. 10, p. 781-790, 2020.

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18.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. E. da; DIAS, V.; FERRONATTO, A.; GUERRA, P.; BERNO, L.; TRICHES, N.; KICH, J. D.; CORBELLINI, L. G.; CARDOSO, M. Longitudinal dissemination of salmonella enterica clonal groups through the slaughter process of salmonella-positive pig batches. Journal of Food Protection, v. 75, n. 9, p. 1580?1588, 2012. Projeto: 04.10.06.001.

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19.Imagem marcado/desmarcadoCORBELLINI, L. G.; BIANCO JÚNIOR, A.; COSTA, E. de F.; DUARTE, A. S. R.; ALBUQUERQUE, E. R.; KICH, J. D.; CARDOSO, M.; NAUTA, M. Effect of slaughterhouse and day of sample on the probability of a pig carcass being Salmonella-positive according to the Enterobacteriaceae count in the largest Brazilian pork production region. International Journal of Food Microbiology, v. 228, p. 58-66, 2016.

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20.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, E. de F.; KICH, J. D.; MIELE, M.; MORÉS, N.; AMARAL, A. L. do; COLDEBELLA, A.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G. Evaluation of two strategies for reducing the spread of Salmonella in commercial swine herds during the finishing phase and their incremental cost-effectiveness ratios. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 41, n. 2, p. 505-516.

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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  05/11/2020
Data da última atualização:  05/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  COSTA, E. de F.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D.; CORBELLINI, L. G.
Afiliação:  EDUARDO DE FREITAS COSTA, UFRGS; MARISA RIBEIRO DE ITAPEMA CARDOSO, UFRGS; JALUSA DEON KICH, CNPSA; LUIS GUSTAVO CORBELLINI, UFRGS.
Título:  A qualitative risk assessment approach to microbial foodborne hazards in Brazilian intensive pork production: a step towards risk prioritization.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Microbial Risk Analysis, v.15, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.mran.2020.100105
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The application of biosecurity measures in pig farms has prompted a shift in epidemiological reality, altering the risk profile attributed to the consumption of pork. The inspection of pig carcasses in Brazil is based on incisions and palpations to seek lesions mainly related to classic zoonotic diseases. We describe the use of a qualitative risk assessment from the farm to the table to characterize the risk of foodborne disease caused by biological hazards to humans due to the consumption of pork. The model was adapted from the Codex Alimentarius and comprises four steps: (I) hazard identification, (II) hazard characterization, (III) exposure assessment, and (IV) risk characterization. The exposure assessment step considers the release of hazards at a pre-harvest level (i.e., swine in herds) and the amplification or reduction of the release during the procedure to obtain pork from a carcass. Risk characterization is classified into five levels, from very low to very high. No hazard had very high risk, Salmonella sp. [nontyphoidal] had high risk, no hazard had moderate risk, seven hazards had low risk, and other hazards had very low risk. When the initial release was increased, the risk for hazards with higher adverse effects (e.g. C. botulinum, B. suis, and E. coli [STEC]) increased to very high or high. The uncertainty was very high for seven hazards and very low for three. These findings can help the Brazilian Ministry of Agriculture discuss changes in the routi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Avaliação de risco; Carcass inspection; Hazard prioritization; Priorização de perigo.
Thesagro:  Biossegurança; Carcaça; Inspeção Sanitária; Porco Tipo Carne; Produção de Carne.
Thesaurus NAL:  Pork; Risk assessment.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSA21965 - 1UPAAP - DD
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